Faithorn Farrell Timms LLP

Replacement Windows and External Repairs at East Street, Falmer

The Project

Faithorn Farrell Timms were appointed by Lewes District Council in February 2018 to provide Design and Contract Administration services alongside the role of Princpal Designer for replacement windows and external repairs at East Street in Falmer.

The site consisted of three bungalows and a purpose-built block of four self-contained flats in a Conservation Area. The timber sash windows to the building were in poor condition had received little maintenance since installation and our brief was to replace with PVCu.

Key client objectives for the project were time and cost.

Our Role

We undertook a condition survey of the building at the outset and produced elevation and section drawings of the existing windows in order to support a planning application.

We produced a full specification for the works, liaising closely with our clients preferred window manufacturer to ensure the key features of the existing windows were retained so the character of the Conservation Area was not adversely affected.

We managed the tender process in accordance with our clients tendering and financial regulations. This included a detailed analysis of the returned tenders and advice on who to appoint.

We produced a Pre-Construction Information Pack, reviewed the Construction Phase Plan and compiled the Health and Safety File for our client to ensure they met the requirements of the CDM Regulations.

We produced contract documents and actively managed the Principal Contractor including undertaking regular site inspections, issuing contract variations where necessary, chairing pre-contract and progress meetings and undertaking final inspections of the finished works prior to awarding Practical Completion.

The Challenges

  • Conservation Area restrictions meant that the planners were reluctant to allow PVCu windows.
  • Our client's requirement to have the works completed before the end of the summer.
  • Access issues into one of the properties.

The Solution

We consulted with the Planning Department regarding the replacement window materials as it was a key part of our brief to provide PVCu windows. At first, the Planners were reluctant to allow PVCu windows, however we were able to negotiate acceptance of sash PVCu windows in lieu of timber as the property, whilst being in a Conservation Area, was built circa 1960.

In order to ensure completion of the works within our clients timescales, we produced a specification, tendered the works and appointed a contractor whilst the planning department were considering our application. This was a calculated risk as complications with receiving Planning Consent would have led to issues for our client. However, the Planning Consent was received two weeks before the works commencement date.

During the project, one of the properties was completely inaccessible due to a hoarding tenant. We were able to consult closely with the tenant, contractor and housing officer in order to negotiate the removal of the items restricting access. The result was that the tenant provided access with only minor programme alterations being required.

Added Value

By taking a proactive approach in the design and management of the project, the works were completed on time and within budget whilst significantly improving the function and appearance of the building.