Faithorn Farrell Timms LLP

Refurbishment of Seymour Court, University of Greenwich

Refurbishment of student WC’s, Shower Rooms and bedrooms plus the decoration of the communal stairwell at Seymour Court

The Project

Faithorn Farrell Timms was appointed by the University of Greenwich to specify and project manage the refurbishment of specific elements of the student accommodation at their Avery Hill Campus in New Eltham.

The refurbishment comprised student WC’s, shower rooms, bedrooms and common areas, plus the decoration of the communal stairwell.

Our Role

At both the briefing and design stage, we had meetings with the Campus Facilities Manager, Head of Catering, Student Village Manager and the University’s Surveyors. We produced a project programme detailing the pre-contract and construction phases. This programme was a key tool in managing the expectations of all stakeholders.

Following approval of the project programme, Faithorn Farrell Timms liaised with Ellis Furniture, who have provided the University with furniture for the student bedrooms over a number of years. We obtained Ellis Furniture’s proposed designs and furniture layouts, and reviewed these with the university.

The Challenges

  • The works required specific planning to ensure the project was undertaken whilst the least amount of students were on the campus.

The Solution

The existing shower rooms and WC’s were stripped out in their entirety and the walls covered in two colours of Altro Whiterock to provide a new fresh and clean appearance.

Back to wall WCs were utilised, with the cisterns being located behind a newly formed stud wall. We incorporated a new bespoke access panel within the stud wall comprising triangular budget locks for the maintenance staff to obtain access.

Faithorn Farrell Timms attended site weekly and provided our client with weekly progress reports. At completion of the project, each bedroom was snagged to ensure the works were to our client’s standards.

The works started in mid-June 2016 and were completed by September.

Added Value

Sustainability is a key driver for the University and, as such, they have a specific waste management contractor who was employed by the main contractor. The waste management company ensure all waste was separated, logged and disposed of as University of Greenwich waste to assist with their recycling targets.

At both the briefing and design stage, we had meetings to ensure all stakeholders were informed of the project’s progress at all stages.

Due to our close liaison with all stakeholders throughout the duration of the project, good working relationships between all parties were maintained and the works were completed on time and within budget.